Mary Colter's Lookout Sudio

A historic image of Lookout Studio on the left and a modern image of Lookout Studio on the right.
 
Lookout Studio (1914) was designed as a location where visitors could photograph the Grand Canyon from its precipitous edge and use the telescopes to observe the natural beauty the canyon offered. Built on a precipice west of El Tovar, "The Lookout" offered a neat, comfortable rustic studio of stone and log timbers.

Colter designed the exterior stonework to convey an indigenous American Indian structure, similar to the ruins of the Ancestral Puebloan dwellings found in the region. Here, she allowed the edge of the canyon and the natural rock outcroppings give form to her multi-level structure that grew out of the edge of the rim.

Inspired by the natural forms of the landscape around the site, the parapet rooflines and stone chimneys mimicked the irregular shapes of surrounding bedrock. The interior of the building is divided into several levels, with structural logwork exposed in posts, beams, and ceiling joists. The floor is scored concrete and the interior walls are exposed stone. Because of all of the viewing windows around the walls of the structure, the interior is considerably lighter than most of Colter's other buildings.
 
square stone building with blue window frames on canyon's edge. Several people on porch viewing sunset on distant peak.
Lookout Studio at sunset

When designing Lookout Studio, Colter allowed the surrounding landscape to guide her design. The native stone structure, originally known as "the Lookout," is built into the canyon rim and, in a sense, looks as if it grows out of it. The small structure is generally rectangular in plan and constructed of coursed rubble masonry. The uneven parapet of part of the roof steps up to incorporate the chimney and a small observation room within its lines.

The observation room has a small balcony with a jigsawn-patterned railing. Low stone walls lead up to the building, protecting visitors from drop offs into the canyon. Although constructed for viewing the canyon the building now houses a rock and mineral shop.

The interior of the structure is divided into several levels. Structural logwork is exposed on the interior (posts, beams, and ceiling joists) and a small stone fireplace provides the simpler atmosphere Colter achieved here. The floor is scored concrete. Interior walls are exposed stone. Because of all of the viewing windows around the walls of the structure, the interior is considerably lighter than most other Colter buildings. A small stairway with log newel posts and railings leads up into the small enclosed observation tower and down from the building's main level to an exit that opens to an exterior observation area.

The original ceiling treatment, probably latias (saplings), has been covered over although the vigas remain exposed. The ceiling finish is now sheetrock or a similar material. Fluorescent lights, another alteration to the building, provide additional lighting on the interior. The building has undergone little alteration, other than those changes listed above.

 
Photo of Lookout Studio

Lookout Studio (1914)

Continue to Lookout Studio photo gallery

An image of Mary Colter showing construction plans to Supt. Tillotson and Mrs. Ikes, circa 1935.

Mary Colter's Buildings at Grand Canyon

Return to the Mary Colter index page

Last updated: April 4, 2017

Contact the Park

Mailing Address:

PO Box 129
Grand Canyon, AZ 86023

Phone:

(928) 638-7888

Contact Us