Sample Schedules: School Groups

Making a Schedule


Please reflect on how much time you will spend at Ellis Island, being mindful that you will need to factor in transit time. Consider the following as you plan your day.

Transit
Description

Travel time from school to the boat

Ellis Island can only be reached by ferries provided by Statue Cruises. You can board the ferries in Battery Park, NY or Liberty State Park, NJ. Check to see how long it will take for your bus to arrive to either of these destinations.
Booking tickets
There is no fee to visit Ellis Island; however, Statue Cruises charges a nominal fee for round trip ferry tickets. Your ticket includes visits to both Liberty Island and Ellis Island. To avoid ticket lines, and to receive a school discount, purchase tickets online.
Boat lines
Please note that boat schedules represent departure times. To avoid long lines, arrive early.
Security clearance
All visitors are required to go through a security check similar to airport security.

Boat ride

The duration of the boat ride to Ellis Island depends on the point of departure. The ferry from Battery Park, NY stops at Liberty Island first and then continues to Ellis Island. The ferry from New Jersey stops at Ellis Island first, then goes on to Liberty Island.

 

Use the following template to help plan your visit to Ellis Island. If a trip to Liberty Island is also part of your plans, modify the schedule accordingly.

Sample Schedule for New York Boats (Ellis Island Only)

Activity

Duration

Real Time

Bus ride from school to boat

55 minutes

9:00am-9:55am

Security screening

30 minutes

9:55am-10:25am
Boat ride to Ellis Island

45 minutes

10:25am-11:10am

Orientation/queuing for film/bathroom break
20 minutes
11:10am -11:30am

Film: Island of Hope, Island of Tears
35 minutes
11:30am-12:05pm

Bag lunch
30 minutes
12:05pm-12:35pm

Self-guided activities
40 minutes
12:35pm- 1:15pm

Gallery walk (exploring the Ellis Island exhibits)

15 minutes

1:15pm-1:30pm

Gift shop/bathroom break (Optional)

15 minutes

1:30pm-1:45pm
Boat ride to NY

15 minutes

1:45pm-2:00pm
Bus ride back to school

55 minutes

2:00pm-2:55pm

 

Sample Schedule for New Jersey Boats (Ellis Island Only)

Activity
Duration

Real Time

Bus ride from school to boat
55 minutes
9:00am-9:55am

Security screening
30 minutes
9:55am-10:25am

Boat ride to Ellis Island
15 minutes
10:25am-10:40am

Self-guided activities
40 minutes
10:40am-11:20am

Bathroom break
10 minutes
11:20am-11:30am

Film: Island of Hope, Island of Tears
35 minutes
11:30am-12:05pm

Bag lunch
30 minutes
12:05pm-12:35pm
Gift shop/bathroom break (Optional)
15 minutes
12:35pm-12:50pm

Boat ride to NJ
45 minutes
12:50pm-1:35pm

Bus ride back to school
55 minutes
1:35pm-2:30pm

Last updated: February 3, 2018

Contact the Park

Mailing Address:

Ellis Island National Museum of Immigration
Statue of Liberty National Monument

New York, NY 10004

Phone:

(212) 363-3200

Contact Us