Sample Schedules: School Groups

Making a Schedule


Please reflect on how much time you will spend at Liberty Island, being mindful that you will need to factor in transit time. Consider the following as you plan your day.

Transit

Description

Travel time from school to the boat

The Statue of Liberty can only be reached by ferries provided by Statue Cruises. You can board the ferries in Battery Park, NY or Liberty State Park, NJ. Check to see how long it will take for your bus to arrive to either of these destinations.

Booking tickets

There is no fee to visit Liberty Island; however, Statue Cruises charges a nominal fee for round trip ferry tickets. Your ticket includes visits to both Liberty Island and Ellis Island. To avoid ticket lines, and to receive a school discount, purchase tickets online.

Boat lines

Please note that boat schedules represent departure times. To avoid long lines, arrive early.

Security clearance

All visitors are required to go through a security check similar to airport security.

Boat ride

The duration of the boat ride to Liberty Island depends on the point of departure. The ferry from Battery Park, NY stops at Liberty Island first and takes about 15 minutes. The ferry from New Jersey stops at Ellis Island first, then goes on to Liberty Island.

 

Use the following template to help plan your visit to Liberty Island. If a trip to Ellis Island is also part of your plans, modify the schedule accordingly.

Sample Schedule for New York Boats (Statue of Liberty Only)

Activity

Duration

Real Time

Bus ride from school to boat

55 minutes

9:00am-9:55am

Security screening

30 minutes

9:55am-10:25am

Boat ride to Statue of Liberty

15 minutes

10:25am-10:40am

Self-guided activities

30 minutes

10:40am- 11:10am

Pedestal, screening, and museum visit with audio tour

60 minutes

11:10am-12:10pm

Bag lunch

30 minutes

12:10pm-12:40pm

Gift shop/bathroom break (Optional)

15 minutes

12:40pm-12:55pm

Boat ride to NY

35 minutes

12:55pm-1:30pm

Bus ride back to school

55 minutes

1:30pm-2:25pm

Sample Schedule for New Jersey Boats (Statue of Liberty Only)

Activity

Duration

Real Time

Bus ride from school to boat

55 minutes

9:00am-9:55am

Security screening

30 minutes

9:55am-10:25am

Boat ride to Statue of Liberty

35 minutes

10:25am-11:00am

Self-guided activities

30 minutes

11:00am-11:30am

Pedestal, screening, and museum visit with audio tour

60 minutes

11:30am-12:30pm

Bag lunch

30 minutes

12:30pm-1:00pm

Gift shop /bathroom break (Optional)

15 minutes

1:00-1:15pm

Boat ride to NJ

15 minutes

1:15pm-1:30pm

Bus ride back to school

55 minutes

1:30pm-2:25pm

Last updated: December 7, 2017

Contact the Park

Mailing Address:

Liberty Island
New York, NY 10004

Phone:

(212) 363-3200

Contact Us